نوع همکاری : مجری
کارفرما : دانشگاه آزاد اسلامی
سال طرح : 1401
مشاهده سایر طرح های سیدسهیل معنوی امری
برنج یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی از گروه غلات جهان می باشد و غذای بیش از نیمی از جمعیت جهان را تامین می کند . سيليسيوم بعد از اکسيژن دومين عنصر فراوان در پوسته بيروني کره زمين محسوب شده و تقريباً در تمامي کاني ها يافت مي شود. سيليسيوم بر روي عملکرد و کيفيت محصول برنج اثر فوق العاده اي دارد . ميزان جذب اين عنصر در برنج بيش از ساير عناصر بوده و باعث برافراشتگي برگهاي آن ميگردد. کاربرد سیلیسیوم اثرات تنش آبی را تعدیل و رشد گیاه را افزایش می دهد. حقیقات حاکی از آن است که سيليس، در برنج، با افزايش حجم و استحكام فضاهاي سرشار از هوا در ريشه‌ها و ساقه‌ها و در نتيجه، با افزايش جا به جايي اكسيژن از شاخه‌ها به ريشه‌هاي غرقاب كه در برابر غلظت‌هاي سمي منگنز و آهن توليد شده، قرار گرفته‌اند، «قدرت اكسيد كنندگي» ريشه‌ها را افزايش مي‌دهد . تحقیقات نشان داد که سیلیس به عنوان عنصري که باعث کاهش انواع تنشها از قبیل سمیت عناصر، شوري، خشکی و سرمازدگی می شود، شناخته شده است و سیلیس با تحریک سیستم آنتی اکسیداتیو در گیاه، تشکیل کمپلکس با فلزات سنگین و انتقال فلزات سنگین به اندام هایی نظیر واکوئل سلولهاي گیاهی باعث کاهش اثرات تنش و سمیت فلزات سنگین در گیاهان می شود. این آزمايش به صورت اسپیلت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در مزرعه اي واقع در شهرستان ساري طی سال 1401 اجرا شد. تیمار های مورد مطالعه شامل دور آبیاری در چهار سطح (غرقاب کامل، هر چهار روز، هشت روز و دوازده روز) و مقادیر مختلف کود سیلیکات کلسیم در سه سطح (0 ،250 و500 کیلوگرم در هکتار) بود. نتایج حاصل از انجام آزمایش نشان داد از بین صفات بیماری برنج، مصرف سیلیس توانست در سطح احتمال یک درصد بر بیماری بلاست اثر گذار باشد.